Van advies tot onderhoud

Tuintips winter

 

Januari

Het is nu de tijd om de bladverliezende bomen en heesters, tijdens vorstvrij weer te snoeien. Het is daarbij belangrijk om op een paar zaken te letten: Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien, worden nu niet gesnoeid, maar pas na de bloei. Bij het snoeien knipt u eerst de dode en beschadigde takken weg en pas daarna begint u aan de vormsnoei. Wees terughoudend met snoeien! Hoe meer takken u wegneemt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn. Rozen en buddleijas snoeit u pas in maart.

Het is dan nu wel snoeitijd, maar….. niet alles mag nu gesnoeid worden. Berken, esdoorns en de walnoot laten wij als hovenier met rust. Deze bomen zijn in de zomer weer aan de beurt. De kans op bloeden is bij deze bomen heel groot als deze in de wintermaanden wordt gesnoeid.


Februari

Om van de zomer weer een heldere vijver te hebben moet u  nu al de vijver ontdoen van slib, want dit is de voedingsbodem van algen. U kunt dit doen met een bio oxydator.

Breng na de vorst- en sneeuwperiode losjes met de hand wat compost aan rond de planten en werk dat voorzichtig door de bovenlaag. De knoppen van de  bollen en vaste planten groeien erg ondiep, dus pas op dat ze niet beschadigen.

Ook kunt u nu al beginnen met biologische bemesting, deze meststoffen zijn te koop in granulaat vorm zodat u het makkelijk kunt verwerken. Biologische meststoffen zijn langzaam werkend en hebben dus een lange werking.

Maart

Als u de bodem wilt verbeteren van en nieuw aangelegde tuin, is het zeer raadzaam de tuin diep door te spitten. Tijdens dit spitten moet u compost rijke grond toevoegen zodat de grond een goed bodemleven krijgt. Deze grond kan gemaakt zijn van versnipperd tuinafval. Hierna kan er Terra Vertiel door  de grond worden gewerkt. Dit is een product in korrelvorm dat nieuw leven in de bodem aanbrengt. Terra Vertiel is effectief bij het opheffen van de gevolgen van een dichtgeslagen bodem (bouwverkeer). U moet Terra Vertiel  zeker  niet zien als bemesting, want dit moet hierna doen zodat de planten genoeg voeding krijgen om te groeien.AEQUOR ERKENNING

Sinds 2001 zijn wij een erkend opleidingsbedrijf voor de sector Groene ruimte.

Lees meer

Erkend Aequor Leerbedrijf